Waar het allemaal mee begint! Jij hebt besloten dat jij een hond wilt. Maar wat voor ras past dan het beste bij jou? Lees hier welke vragen je jezelf kunt stellen om erachter te komen welk ras het meest geschikt is!
Denk aan:
- Eigenschappen,
- schofthoogte,
- kinderen,
Of je nou kiest voor een puppy of volwassen hond, het is belangrijk om te weten óf er wel een hond in jouw huidige situatie past, maar ook of de (ras) eigenschappen van de hond bij jouw situatie past.
Stel jezelf daarom de volgende vragen:
Waar woon ik? (Tuin, flat, vlakbij bos, ruimte)
Wanneer je een actieve hond hebt maar geen (grote) tuin kun je er op rekenen dat je vaker naar buiten zal moeten om jouw hond een goede uitlaatbeurt te geven, zodat hij of zij zijn energie kwijt raakt. Meestal is dan het idee om een hond die wat zenuwachtig van aard is niet het beste om in huis te nemen. Stel dat je weet dat je veel of vaak van huis bent, is een hond die is gefokt op gezelschap, zoals een poedel, ook niet de beste optie.
Hoe groot mag de hond zijn (schofthoogte)?
Het is natuurlijk niet alleen voor de hond belangrijk dat het huis bij hem of haar past, maar ook of jij een grote of kleine hond wilt. Ik heb bijvoorbeeld voorkeur voor middelgrote honden, maar jij vind misschien een Shi tzu een prima formaat!
Heb ik kinderen?
Ook deze vraag is belangrijk. Want hoe leuk het ook kan zijn, jouw hond is een dier en kan (onbedoeld) gedrag vertonen wat gevaarlijk kan zijn voor kinderen. Daarnaast ben jij zelf verantwoordelijk als dit uit de hand loopt. Daarom is het belangrijk om de communicatie signalen van een hond te kennen. Denk hierbij ook goed aan de leeftijd van jouw kinderen.
Ben ik consequent?
Past het karakter van de hond ook bij jouw karakter? Het is zonde als dit een mismatch gaat zijn. Onderzoek bij jouw buren, kennissen of familieleden met honden welk ras jij leuk vindt en onderzoek of jij zowel ja en nee kunt zeggen en daar aan vast houdt totdat de hond doet wat jij vraagt. Sommigen honden zijn nou eenmaal eigenwijzer dan anderen. Daarom is het belangrijk om te weten of zowel jij als de hond leergierig zijn, een beagle staat bijvoorbeeld bekend om zijn eigenwijsheid en is daardoor moeilijker trainbaar. Je kunt daardoor sneller gefrustreerd raken.
Wil ik een waakhond of gezinshond?
Woon je op een boerderij en vind je het fijn dat jouw hond ook gaat waken? Op het erf loopt?Of wil je een hond die kwispelt zodra er nieuwe mensen op de vloer komen?
Wil ik een actieve hond?
Vind jij het leuk om een sport te gaan beoefenen? Altijd in is voor een wandeling? Of wil je een hond die liever lekker in z'n mand blijft liggen als het buiten regent? De grootste valkuil die er bestaat. Let er op dat jij weet hoe actief jouw favoriete ras is.
Moet mijn hond goed alleen thuis kunnen blijven?
De ene hond vindt dit nou eenmaal erger dan de ander!
Moet mijn hond sociaal zijn?
Wil ik later nog een 2e hond en moet het ras sociaal zijn? Of wil ik een hond die alle honden negeert en zijn eigen gang gaat? De socialisatie is heel belangrijk en kan een hoop opleveren in de omgang met andere honden. Maar sommigen rassen zijn nou eenmaal minder sociaal dan anderen.
Wat voor eigenschappen moet mijn hond hebben?
Hier hebben we het al een beetje over gehad. Maar toch wil ik het nog even benadrukken. Let op de raseigenschappen. Wil jij een hond die druk is, speels, rustig, eigenwijs, of een echte knuffelaar?
Welk vachttype wil ik? (Wol, korthaar, krul, ruwhaar)
Ook heel belangrijk! De meeste denken dat een korthaar weinig haar geeft in huis maar dit is onjuist! Een kortharige hond verhaard vaak veel langer en meer dan bijvoorbeeld een hond met wol (labradoodle). De ene hond heeft meer vachtverzorging nodig dan de ander. Ga op onderzoek uit!
Welk uiterlijk moet de hond hebben? (Korte neus, hangende oren etc).
Smaken verschillen! ;)
In wat voor rasgroep valt mijn hond? En wat betekent dit? (Herder drijft, beagle jaagt op eenden)
Ook een hele belangrijke! Als jij een herder neemt maar jouw terrein is hier niet opgebouwd ga je je waarschijnlijk irriteren aan zijn ''drijf'' gedrag. Zoek op waar jouw ras oorspronkelijk voor gefokt is en kom erachter of dit het type hond is die bij jou past!
Mijn visie
Natuurlijk valt voor alles wat te zeggen. Maar mijn allergrootste tip is, zoek ervaringsdeskundigen, trainers en onderzoek jouw eigen karakter om de allerbeste match te krijgen! Als jij bent opgegroeid met een bepaald ras betekent dit niet altijd dat dit ook de juiste keuze hoeft te zijn. Maar naast dit alles is jouw eigen gevoel over het ras het allerbelangrijkst! Succes met de zoektocht!
Vind jij het nog lastig of wil jij meteen goed van start met jouw puppy?
Klik dan hieronder op ''help mij''!
Ben jij er al uit?
Ik weet het nog niet
Ja, zeker weten!
Twijfel, twijfel....
Comments